PENTU OSTEOPAATILLE?

Koiravalmennus Motivaation yhteistyökumppani Dynamic Fysion Marjo Rantanen (fysioterapeutti, osteopaatti D.O.) huoltaa sekä sekä koirat että ohjaajat hyvään harrastuskuntoon.

Pennuilla on kasvuvaiheessa niin joustavat rakenteet, että eivät ne tarvitse mitään hoitoa – onko näin? Kysytäänpä Marjolta.

Harrastuskoira kannattaa tuoda hoitoon jo pentuna, jotta se saa mahdollisimman hyvät edellytykset kasvaa tasapainoiseksi ja hyvin liikkuvaksi koiraksi ja tottuu käsittelyyn heti pienenä.

Pennun kasvua voi verrata kiven vieressä kasvavan puun taimen kasvamiseen ja hoitamista kiven poistamiseen taimen vierestä. Ison puun suoruus riippuu siitä, missä vaiheessa kivi poistetaan häiritsemästä kasvua. Jos se poistetaan taimen ollessa hyvin pieni, niin puusta kasvaa todennäköisesti suorarunkoinen. Mitä myöhemmin kivi poistetaan, sitä enemmän se haittaa puun kasvua. Vaikka kivi jäisi paikalleen, niin taimesta kasvaa puu, mutta vino sellainen.

Pentua hoitaessa synnytyksessä tai pentuaikana kehoon tulleet toimintahäiriöt hoidetaan pois haittaamasta kasvua ja tasapainoista kehitystä. Hoidosta on hyötyä kaikille pennuille, mutta erityisesti hoitoon kannattaa viedä pentueen rauhallisin ja villein yksilö. Selvästi pentueen muista yksilöistä erottuvalla pennulla saattaa olla esimerkiksi kireyttä selän alueen faskioissa, mikä saattaa hoitamattomana vaikuttaa mm. hermoston kehitykseen.

Jatkuva pureminen voi olla merkki leuan alueen kireyksistä tai virheasennoista. Niitä hoitamalla saatetaan ehkäistä lievempiä purentavikoja.

Pentujen leikit ovat usein rajuja, liukastumisia ja kuperkeikkoja ei voi välttää. Vaikka pennuille ei kovin helposti tule kireyksien ja virheasentojen kompensaatiosta ongelmia, niin niiden korjaamisella mahdollistetaan oikeat liikeradat koko kasvuiän. Pennun hoidon kohdalla on siis kyse kasvun tukemisesta.

Pieniä jumeja on haastava nähdä, koska pennun liike on monesti pompottavaa, joustavaa ja löysää. Jos liikkeessä on koko ajan kiertoa, pompotusta tai kieroutta aina samaan suuntaan, niin hoidettavaa hyvinkin löytyy.

Australianpaimenkoira Sylvi kävi ensimmäisen kerran Marjolla hoidossa 8 viikon ikäisenä. Hoidettavaa löytyi SI-nivelestä, palleasta, kallonpohjasta ja leuoista. Nyhtäminen väheni selvästi hoidon jälkeen. Pentutarkastuksen jälkeen kohta 5kk ikäinen vauhtityttö Sylvi on käynyt Marjolla kahdesti. Viime viikon hoidossa oikaistiin vasenta SI-niveltä, jonka ongelma näkyi ravissa vinona asentona ja takapään pyrkimisenä vasemmalta eteen. Sylvin ravi oli jo seuraavalla lenkillä suoraa. Nyt on taas hyvä jatkaa pentutreenejä ja vauhdikasta menoa metsissä. Seuraava hoito on kulmahampaiden puhkeamisen aikaan.

Marjo ja Sylvi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *